Anpassad skola

I anpassad skola väljer skolpersonal och/eller elever  vilket tema passet ska ha. Antingen tema sex, samtycke och kroppen vilket har fokus på kroppslig integritet och samtycke. Eller så väljer ni passet om internet där utbildaren och elever tillsammans diskuterar olika sociala medier med fokus på säkerhet på internet. Dessa pass anpassas efter gruppen och kan planeras på olika sätt beroende på eleverna och personalens önskemål.

Planering och upplägg

Novahuset jobbar med eleverna klassvis där vi har samtal med dem, personal är välkommen att delta som stöd för eleverna. Vi möter gärna eleverna i ett klassrum, och undviker att hålla elevpassen i aula eller liknande större salar som matsal/idrottssal.

Novahusets elevpass för anpassad skola fungerar som komplement till sexualundervisningen och skolans arbete kring internet, integritet och kränkningar. Passen bygger på samtalskoncept där utbildaren från Novahuset ställer undersökande frågor till gruppen som sedan diskuteras tillsammans med dem. På så sätt kan materialet anpassas utifrån den aktuella gruppens behov och nå frågor som barnen ofta undviker att prata om med vuxna.

Utöver detta önskar vi att eleverna får en bensträckare innan elevpasset startar. Ibland kan innehållet väcka tankar och känslor hos eleverna, vi önskar därför att det finns tid efter passet där eleverna ostört kan få prata med oss.

Att prata om dessa ämnen rör ofta upp tankar och känslor hos eleverna. Därför är det bra att all personal på skolan, som möter eleverna, har blivit informerade om att Novahuset ska komma på besök samt vilka ämnen som kommer att diskuteras.

Om innehållet

Novahusets elevpass i anpassad skola är flexibla och bygger på vad personal och elever anser att det finns behov av. Antingen blir huvudfokus att prata om internet, sociala medier och onlinespel. Alternativt att ge en genomgång av risker, vad som är lagligt och olagligt samt vad barnen har för rättigheter. Eller så läggs fokus på sex, relationer och samtycke där utbildaren går igenom kroppen, samtycke och hur relationer kan se ut. Dessa pass anpassas helt efter gruppen och är ca 45-60 min. Innehåll i elevpasset diskuteras innan med utbildaren som kan skicka ut material för att förbereda eleverna på vad passet kommer innehålla.

Bokning

Nyfiken på att läsa mer om Novahusets förebyggande arbete och hur vi tillsammans kan bygga ihop ett skolpaket som passar just er skola? Klicka på länken nedan!

Boka ditt elevpass idag

Vill du boka ett elevpass med Novahuset? Eller är du intresserad av ett skolpaket där vi kommer till flera årskurser, yrkesverksamma och vårdnadshavare?

Är du nyfiken på Novahusets förebyggande arbete och vill veta mer är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi ses gärna för att prata vidare om hur vi kan skapa det bästa upplägget för just er skola. Antingen via ett enskilt möte eller genom en kortare presentation på exempelvis ett gemensamt möte med elevhälsoteamet.

Vill du boka ett möte eller önskar en offert är du varmt välkommen att fylla i formuläret nedan så återkommer vi till er snarast möjligt!