Sexuellt våld online

All form av sexuellt våld som kan ske fysiskt kan också ske på internet. Förövaren kan vara någon personen känner sen tidigare men också en okänd person, det kan vara både vuxna och barn. Att via internet tvinga någon att genomföra sexuella handlingar på sig själv eller andra är sexuellt våld och är därför straffbart. Att tvinga någon kan se ut på olika sätt exempelvis genom att hota eller utpressa genom samtal, text eller webbkamera. Oavsett vart det sexuella våldet ägt rum, är det aldrig okej, därför kan du alltid polisanmäla om du vill.

Grooming

Grooming betyder att en vuxen tar kontakt med ett barn för begå någon form av sexuellt våld. Kontakten kan ske via exempelvis chattforum, spel eller kontaktannonser. Ibland kan en person utge sig för att vara någon annan och ljuga om sin ålder och/eller kön för att lättare få kontakt.

Att föreslå eller boka in en träff med ett barn i sexuellt syfte är olagligt. En träff kan både betyda att de bestämmer att ses i verkligheten eller att de bestämmer att höras via spel, sociala medier eller på andra forum.

Tänk på detta när du ska träffa någon du inte känner offline

Att få kontakt med nya människor på internet kan vara roligt och spännande. Det är viktigt att komma ihåg att det kan vara svårt att veta vem det egentligen är som finns bakom ett användarnamn. Om du vill träffa den du lärt känna på internet kan det vara bra att tänka på några saker:

  • Gå aldrig hem till någon annan. När ni ska ses är det bra att träffas på en offentlig plats, ett café eller liknande, på dagen
  • Ta med dig en annan person, helst en vuxen
  • Om det inte känns bra eller om du känner dig hotad att träffa personen har du rätt att avboka. Berätta för någon vad som hänt
  • Om du vet att en kompis ska träffa en person från internet kan det vara bra att se till att en vuxen vet om det

Polisen tar gärna emot tips om sajter, alias eller användarnamn. Skicka tipsen till: itbrott.desk.noa@polisen.se

Länk till tipsfunktion här