Övergrepp online

Alla övergrepp som kan ske “offline”, alltså i den fysiska verkligheten kan också ske online. Det har tidigare varit svårt att döma någon för exempelvis våldtäkt via nätet. Men tack vare nya lagar och domar är nu lagarna mer tillämpbara om du har varit utsatt för övergrepp online.

Att via nätet tvinga någon att genomföra sexuella handlingar på sig själv eller andra går att jämföra med våldtäkt. Det är därför straffbart och går under rubriceringen våldtäkt. Hoten/tvånget kan exempelvis ske via text, samtal eller webbkamera.

Grooming

Grooming betyder att någon tar kontakt med ett barn under 15 år för begå någon form av övergrepp. Kontakten kan ske via chattforum, spel eller kontaktannonser. Ibland kan en person utge sig för att vara någon annan och ljuga om sin ålder och/eller kön för att lättare få kontakt.

Att föreslå eller boka in en träff med ett barn i sexuellt syfte är olagligt. En träff kan både betyda att de bestämmer att ses i verkligheten eller att de bestämmer att höras via spel, sociala medier eller på andra forum.

Det är också olagligt att ta kontakt med någon under 15 år och sedan tvinga personen att skicka sexuella bilder på sig själv, filma sig eller utföra andra sexuella handlingar.

Tänk på detta när du ska träffa någon du inte känner

Att få kontakt med nya människor kan vara roligt och spännande. Det är viktigt att komma ihåg att det kan vara svårt att veta vem det egentligen är som finns bakom ett användarnamn. Om det är så att du vill träffa den du lärt känna på nätet kan det vara bra att tänka på några saker:

  • Gå aldrig hem till någon annan. Första gången ni ska ses är det bra att träffas på en offentlig plats, ett café eller liknande.
  • Ta med dig en annan person
  • Om det inte känns bra eller om du känner dig hotad att träffa personen har du rätt att avboka. Berätta gärna för någon vad som hänt.

Anmäl till polisen så fort du kan

Om du misstänker att du blivit utsatt för grooming är det viktigt att anmäla detta till polisen så fort som möjligt. Ju tidigare ett ärende anmäls desto lättare är det för polisen att söka efter och hitta information. Anmäl även om du bara har ett användarnamn på förövaren. Om du har sparad information som text eller bilder är detta värdefull information som kan bli viktiga bevis.

För att polisanmäla kan du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det akut eller ett pågående brott: ring 112.

Polisen tar gärna emot tips om sajter, alias eller användarnamn. Skicka tipsen till: itbrott.desk.noa@polisen.se

För mer information kring grooming klicka här

 

Chatt Mailjour