Om övergrepp

På Novahuset möter vi många olika former av övergrepp. Det kan till exempel handla om att man har blivit utsatt för en våldtäkt, har sex mot ersättning, självskadar sig med sex, eller utsätts för hot eller kränkningar. På den här sidan finns om du letar runt lite en mängd fakta om övergrepp. Här finns också viktiga länkar samt texter som berättar om vilken typ av stöd den som råkat ut för olika typer av övergrepp kan få.

Övergrepp kan ske på olika sätt och på olika platser. De kan ske inomhus, utomhus men även via nätet. Det vanligaste är att förövaren och den som blir utsatt på något sätt känner varandra sedan tidigare.

Några exempel på vad som kan vara ett sexuellt övergrepp

  • Om någon ger sexuella kommentarer som man inte vill ha, eller ger blickar som känns obehagliga.
  • Att någon har skickat nakenbilder till dig eller tvingat dig att ta bilder på dig själv
  • Om någon rör ens kropp med händerna, munnen eller könet på ett sätt man själv inte vill.
  • Att någon tvingas till ha sex fast personen inte vill, eller att någon tvingas ha samlag med någon eller tvingas stimulera någon sexuellt
  • Om någon har sex med en person som är under 15 år räknas det alltid som ”våldtäkt mot barn”. Även om det inte förekommit något våld, hot, eller tvång.

Att inte våga prata om det som hänt

Något som många gånger är gemensamt för den stödsökande är att hon/hen/han tvivlar på sina upplevelser. Är det jag varit med om ens ett övergrepp? Sa jag nej tillräckligt mycket? Det var ju jag som tog kontakt och sökte upp? Dessa frågor är det många som grubblar på.

Känslor av skuld och skam gör även ofta att man inte vågar prata med någon om det som hänt. Vi vet dock att just detta är otroligt viktigt att göra. På följande sidor finns mer information samt mer utförliga fakta om övergrepp. Här på Novahusets hemsida tar vi bland annat upp ämnen som våldtäkt och sexuellt ofredande. Klicka dig gärna vidare och läs mer.

VåldtäktVåldtäkt mot barnMänniskohandel och sex mot ersättningSexuellt självskadebeteendeÖvergrepp onlineBarnpornografibrottOfredande och övergreppPorr

Behöver du någon att prata med? Vi på Novahuset finns här för dig. All information om hur du kan få kontakt med oss för stöd och hjälp finns här. Vi utesluter ingen, oavsett ålder, sexuell identitet eller bakgrund.

Chatt Mailjour