Det är tillsammans vi skapar det samhälle vi vill ha!

Hej, hallå! Peter här! Jag är projektledare för Juventas bröder, en ungdomsjour för killar, där jag samordnar manliga volontärer och jobbar för att etablera en samverkan med bland annat skolor och fritidsgårdar för en långsiktig attityd- och normförändring kring maskulinitet, våld och genus.
— Peter Svensson

Kort om Peter:

Ålder:
39

Bor:
Stockholm

Fritidsintressen:
Min familj, bio, vänner, huskurage, feminism, maskulinitet och så vandrar jag gärna i skog, fjäll och berg.

Bok, film eller musiktips:
Bok: Ilska, skuld & skam av Liv Larsson . Filmer: The mask you live in och Pornland.

Favoritcitat:
” Its not who you are underneath, its what you do thats defines you”  är peppigt.
Det långa svaret: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."  Ur "Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg. Beskriver maskulinitetsgörandet väldigt väl tycker jag.

Vad inspirerar dig?
Inte så mycket vad som vem tror jag, min partner Nina Rung och andra människor som likt henne med omutlig beslutsamhet fortsätter kämpa för att göra skillnad. Alla grymma volontärer för viljan att bidra, kämpet och skillnaden de gör.

När mår du som bäst?
Ibland i famnen på Nina, ibland svettig under träning, ibland när jag klickar i nåt i själen under en föreläsning och alltid nosandes på en häst, kelandes med en hundvalp eller när jag myser med en kattunge.

Framtidsplaner:
Att tillsammans med grymma kollegor och volontärer göra Juventas ungdomsjour till Södertäljes viktigaste aktör för jämställdhet. Vi ska bli vägvisande för hur andra jourer och kommuner kan arbeta. Det och att vara med och bidra till att Huskurage blir en internationell folkrörelse tillsammans med Nina.

Här hittar du mig:
E-post: broderskap@juventasungdomsjour.se, hemsida: www.juventasungdomsjour.se, instagram: Juventasungdomsjour, min egen: peter_Svensson_  och Huskurage kan följas på alla medier.


Det är tillsammans vi skapar det samhälle vi vill ha!

Med Juventas ungdomsjour jobbar vi för förändring på både individ och samhällsnivå och många saker kommer spela roll. Mäns våld och sexualiserade våld har särskilt stort fokus i vårt arbete och det våldet börjar liksom inte där det slutar. Det börjar snarare där det borde ha slutat. Redan i våra attityder till och föreställningar om tjejer och kvinnor, kön och könsroller läggs en grund för hur vi kommer förhålla oss till och uppfatta både andras och våra egna gränser.

I de grupper med eller för pojkar som jag deltagit i genom livet har det snabbt blivit tydligt att känslosam och försiktig är likställt med att vara svag och feg. Samtidigt lärde jag mig att en ”riktig man” ska vara allt utom det! Så jag mig lärde mig att omförhandla. Jag förhandlade bort känslor, tårar och önskningar om att delta på andra villkor. Jag anpassade mig,  hårdnade, tog plats när jag kunde eller två steg tillbaka när andra dominerade. Jag var med och tävlade om att vara starkast, snabbast och stryktåligast eller så knöt jag näven i fickan och tystnade. Många som jag känner har liknande upplevelser av att vara pojke, kille och man. Och även om vi lär oss ”bli män” på liknande villkor så är det långt ifrån alla män som blir eller förblir våldsamma. Däremot kan alla bidra till att våldet minskar. Och det är där jag anser att den samhällsförändrande nyckeln ligger. I Vi:et.

Även om all förändring börjar med oss själva. Så är det tillsammans den stora skillnaden sker, Som Emma Wattson så briljant formulerade sig i sitt tal som ambassadör för UnWomens kampanj HeForShe (https://youtu.be/Q0Dg226G2Z8) Om inte jag- vem? Om inte nu- När?!  Och jag gillar att lägga till en tredje och viktig fråga; Om inte här - Så var?

Ditt omklädningsrum, vår arbetsplats, min familj och vår skola kan alla vara arenor för förändring. Om vi alla försöker bidra där vi är så sker förändring på riktigt både i det lilla och det stora. 99% av alla människor vill bidra, dom flesta behöver bara förstå varför och veta hur. Och just därför blir ett av våra viktigaste uppdrag att sprida kunskap och öka medvetenheten i samhället kring den förändring vi vill bidra till.

Därför satsar vi på Juventas ungdomsjour på att komma ut till skolor, fritidsgårdar och idrottsföreningar. Där når vi unga i samtal om normer, våld och sexualiserat våld. Vi får möjligheten att prata om manligt/kvinnligt och får också möjligheten att prata om allt där mellan. Där kan vi om prata om porr och sex och skillnaden på de båda. Vi ges chansen att problematisera att porr kan innehålla nio former av våld och vad det gör med vårt tändningsmönster. Vi kan prata om hur svårt det kan vara att vara lyhörd, inkännande och försiktig om porr är vår referens i kombination med att mäns sexuella norm är att vara initiativtagande, självsäker och beslutsam. På så vis kan vi skapa broar av förståelse mellan normerna som påverkar oss och beteenden som begränsar och riskerar skada andra. Vi kan samtala om hur reklam och media påverkar bilden av vem som har rätten till vissa rum. Och hur samma media kan skapa normer som begränsar, diskriminerar och riskerar bidra till den våldtäktskultur som det innebär med ett konstant sexualiserade och objektifierade av unga tjejer och kvinnor. Bilder på machomän jämte undergivna, passiva, sexualiserade kvinnokroppar. Män som kör en viss bil, båt eller dricker en viss läsk. En parfym, kattmat, kamera. Allt går att sälja med en naken kvinna, eller två… Att det påverkar unga tjejers psykiska hälsa vet vi likväl som killars. Vi får möjligheten att prata om hur det ena leder till andra, att våld börjar i det lilla, attityderna, fördomarna och okunskapen. Och att det är där vi tillsammans har störst möjlighet att påverka.

Vårt uppdrag handlar om att ge unga information, kunskap och inspiration som hjälper dom att både förstå och bryta normer. För att vi ska nå ut maximalt har vi valt att samverka med kommunen genom föreläsningar för både vuxna och unga i skolor och fritidsgårdar. Vi samarbetar med idrottsföreningar i Södertälje och stödjer dom i arbetet med normer och våld för att också den vägen öka medvetenheten om hur vi alla kan bidra.

För hur det än är, så behöver vi varandra. Och du vet aldrig vem som blir den som gör skillnad i ditt liv. I många liv kommer det garanterat vara en tränare, lärare, vän, syster, bror eller granne. I någons liv kan den personen vara du.

Du bestämmer.