I glömskan fanns bara övergreppen

I glömskan fanns bara övergreppen

Gästbloggare Sebastian

Från Dalarna till Los Angeles - Med en enorm passion för att nå min högsta potential ror jag mitt liv med många åror. Som barn var jag en sprallig kille som testade på flera olika sporter innan jag fastnade för att tävla i dans, vilket jag gjorde i åtta år. Som junior var jag väldigt framgångsrik och fick en riktig tävlingsinstinkt. Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm och började arbeta som makeup artist och senare modell. 2014 deltog jag i Top Model Sverige och året därpå flyttade jag till Los Angeles med siktet på stjärnhimlen.
Med det sagt inte att vägen dit har varit vare sig enkel eller rak. Som åttaåring blev jag sexuellt utnyttjad, något som kom att ta över en stor del av min ungdom. För tre år sen startade jag därför #vågatala som en uppmuntran för samtalet, att bryta tystnaden och tabun kring ämnet. Sommaren 2016 startade jag på initiativ av min mor föreningen Våga Tala där vi arbetar aktivt för en nollvision av sexualbrott. Låt mig därför få beskriva för dig min upplevelse av tystnaden, den tystnad som bakom skammen lät mig glömma år av min barndom.

Kommer aldrig att bli hel igen

Kommer aldrig att bli hel igen

Gästbloggare Micke

Varför just jag vill berätta om min historia är för att jag vet att det är så många där ute som har lidit eller lider precis som jag gör. Med min historia vill jag inspirera andra att våga prata om sexuellt övergrepp eller fysisk och psykisk misshandel. Det är ett ämne som behövs pratas mer om och man ska inte skämmas om man har blivit utsatt. Det är inte ditt fel, kom ihåg det. Vi finns här för att hjälpa dig.

"Skam"

"Skam"

GÄSTBLOGGARE - ERIK GRÖNBERG

Jag har innerst inne alltid varit rotlös. Flera länder och städer har lagts till min adressbok under min levnadstid. Fortfarande trivs jag dock bäst i Paris. Allrahelst om våren med en kaffe i ena handen och Le Figaro i den andra. Mitt hjärta däremot slår för att hjälpa andra. Det har det gjort sedan barnsben. Jag kan inte sitta still och se på, utan måste göra något konkret för att förändra. 

"Att vara medberoende till sin pappa"

"Att vara medberoende till sin pappa"

GÄSTBLOGGARE - ELLINOR NILSDOTTER

Jag önskar att jag kunde ge en cool beskrivning varje gång jag ska berätta lite kort om mig själv. Antingen beskriva mig med sjukt annorlunda egenskaper eller typ kunna säga ”Hej, mitt namn är Ellinor Nilsdotter. Jag har en minigris till husdjur och har hånglat med Måns Zelmerlöv”. Men riktigt så spännande är jag inte riktigt. Jag är en 22-årig tjej som växte upp i den lilla byn Borensberg. Det estetiska är något jag alltid haft ett extra öga för. Vilket förklarar att jag valde att gå på Folkungas Musikgymnasium eller att jag höll på med truppgymnastik i nästan arton år. Nu studerar jag Strategisk Kommunikation på Lunds Universitet och bor för första gången i mitt liv mer än fem minuter ifrån mamma. Jag har också verkligen fått prova på det där studentlivet som alla pratar om. Ni vet med nudlar till middag och svindyr kurslitteratur (men det är kul ändå, jag lovar!).

"Det sexuellt destruktiva beteendet - Min överlevnadsstrategi och mitt fördärv"

"Det sexuellt destruktiva beteendet - Min överlevnadsstrategi och mitt fördärv"

GÄSTBLOGGARE - JONATHAN HAGSTRÖM

Hej där!
Jag heter Jonathan Högström och är 20 år. För tillfället studerar jag molekylärbiologi i Göteborg, och när jag inte gör det tränar jag gymnastik, umgås med vänner, läser, binge-kollar serier och så vidare. Det jag kommer att försöka berätta här är min erfarenhet kring sexuella övergrepp, sex som självskadebeteende, sex mot ersättning (prostitution) och grooming samt konsekvenserna så som ångest, depression, skam, skuld och även min återhämtning. En ganska omfattande historia då det började när jag var 12 år och fortsatte ända fram till efter att jag fyllt 19 år, sommaren 2015.