Årskurs 8

Våra pass för grundskoleelever i åk 8  fungerar som ett komplement till sexualundervisningen. Passen bygger till en början på samtalskoncept där vi ställer undersökande frågor till gruppen som vi sedan diskuterar tillsammans med dem. På så sätt kan vi anpassa innehållet utifrån den aktuella gruppens behov och når frågor som barnen ofta undviker att prata om med vuxna. Vi avslutar med en frågelåda då de får fråga vad de vill om sex, pornografi och kroppen. Huvudfokus i dessa pass är samtycke och eleverna får konkreta tips i vad samtycke är och hur det inhämtas. Ämnen som ofta dyker upp är sexuella bilder, porr, sex, samtycke, övergrepp samt kroppen och relationer.

sexualundervisning och frågelåda på högstadiet sexualundervisning på högstadiet På högstadiet i årskurs 7 har vi framförallt fokus på normer, attityder och gränser

Tid: Passet genomförs under lektionstid, 1.5 timme vid 1 tillfälle

Utrustning: Whiteboardtavla (ej krav)

Kostnad: All verksamhet inom Östergötland är gratis. Utanför Östergötland tillkommer fast kostnad på 1000 kr/halvdag och 2000 kr/heldag för skolor, reseersättning samt ev. kostnad för övernattning.

 

Citat elever årskurs 8 (2020)

“Hon som var hos oss frågade oss först om vi var bekväma med slangord och hon anpassade sig lätt till oss. Det var inte som en sträng, konservativ pensionär som bara pekade på en bild eller svarade på på frågor, utan hon var avslappnad och svarade på våra frågor utan att döma oss.”

De tog upp viktiga saker som man vanligtvis inte pratar om”