Årskurs 6

Våra pass för grundskoleelever i åk 6 fungerar som ett komplement till sexualundervisningen och skolans arbete kring internet, integritet och kränkningar. Passen bygger på samtalskoncept där vi ställer undersökande frågor till gruppen som vi sedan diskuterar tillsammans med dem. På så sätt kan vi anpassa innehållet utifrån den aktuella gruppens behov och når frågor som barnen ofta undviker att prata om med vuxna. Vi träffar gärna klasserna i åk 6 vid två tillfällen och har ett pass om nätet (1h) samt ett pass om sex och gränser (1.5h). Ämnen som ofta dyker upp är sociala medier och gaming, sexuella bilder, filmer och rykten, attityder och trakasserier, grooming och säkerhet, porr, sex, samtycke och övergrepp samt kroppen och relationer.

 

Tid: Passet genomförs under lektionstid, 1 resp 1,5 timme vid 2 tillfällen

Utrustning: Whiteboardtavla (ej krav)

Kostnad: All verksamhet inom Östergötland är gratis. Utanför Östergötland tillkommer fast kostnad på 1000 kr/halvdag och 2000 kr/heldag för skolor, reseersättning samt ev. kostnad för övernattning.

Övrigt: Vi ser gärna att våra klassrumsbesök är “lärarfria”. Våra föreläsare har ingen anmälningsplikt och självklart tystnadslöfte.

“Jag minns att man kände sig trygg och man kunde prata ut. Det blev inte pinsamt. Vi pratade om saker man kanske inte vågat prata om tidigare”

– Elever från Ånestadsskolan, 2017